Varningstriangel

Just nu: Försening tömning fritidsabonnmenang

Hittade du inte det du sökte?
Testa att formulera om din fråga 🙂
Eller kontakta oss direkt.

 

KUNDTJÄNST
Öppet: Mån-fre kl 9-12
Telefon: 044-13 54 00
E-mail: renhallningen@kristianstad.se

 

Vad är egentligen elavfall?

Hem » Vad är egentligen elavfall?

Går inte att laga och har slutat spela ljuv musik? Återvinn då din trasiga hemelektronik

Visste du att en mobiltelefon innehåller uppemot 30 olika metaller och mineraler? Eller att återvinningen av samma lilla elektriska pryl, alltså en smartphone, sparar tillräckligt mycket energi för att ha en 9 W-lampa tänd i 206 dagar? Tänkvärt!

Allt som har sladd eller drivs med batteri räknas som en elektrisk pryl/apparat När dessa är uttjänade ska de sorteras som elavfall. Vem har inte en elektrisk pryl som inte längre fungerar liggandes hemma i något skrymsle, räck upp en hand?! Nej, tänkte väl det – inga händer uppe. Det kan vara det skällande gosedjuret som tystnat eller det sjungande julkortet som spelat sin sista trudelutt. Kanske den lilla ficklampan på nyckelringen som slutat lysa eller den söndriga kaffekokaren som slutat puttra. I genomsnitt har vi 72 elektriska apparater hemma, varav 11 stycken inte fungerar!

Elektronik innehåller en mängd ädelmetaller och material som efter sortering kan återvinnas för att användas till rad nya produkter. Dessa värdefulla resurser utgör en viktig del i arbetet för ett hållbart samhälle. En fungerande materialåtervinning spar på både naturresurser och energi, jämfört med när nytt material används. Det är alltså ett vinnande koncept att återvinna!

Var kan man då lämna sin uttjänta elektriska pryl för återvinning?

  1. Du kan lämna elavfall på en återvinningscentral. Renhållningen har 5 stycken runt om i kommunen – Returum, Åhus, Tollarp, Arkelstorp och Degeberga.
  2. Du som bor i hus och har fyrfackskärl har också ett mindre kärl som hängs på kärl 2 inför tömning. Där du kan lägga mindre elavfall, ljuskällor och batterier.
  3. Du som bor i flerbostadshus har oftast en behållare för uttjänt elektronik i miljörummet/grovavfallsrummet. 
  4. Du kan också lämna dina söndriga elektriska prylar i butiker som säljer elutrustning. I mindre butiker kan du lämna ditt elavfall när du köper en ny liknande produkt. Större butiker som säljer konsumentelektronik tar emot all typ av småelektronik, mindre än 25 cm i omfång, även när du inte köper något nytt.

Det bästa tipset vi har till dig är dock att göra välplanerade, smarta inköp av god kvalitet – produkter som håller länge. Fundera också på att efterfråga produkter som faktiskt går att laga om de går sönder! Var också rädd om och sköt om dina elektriska prylar, då håller de längre och kan användas mer istället för att bli till avfall.