Hittade du inte det du sökte?
Testa att formulera om din fråga 🙂
Eller kontakta oss direkt.

 

KUNDTJÄNST
Öppet: Mån-fre kl 9-12
Telefon: 044-13 54 00
E-mail: renhallningen@kristianstad.se

 

Tips om matavfall

Hem » Sortering » Matavfall » Tips om matavfall

I Kristianstads kommun ska alla sortera sitt matavfall. Det ska läggas separat i den bruna matavfallspåsen för att samlas in. Här kommer de bästa tipsen på hur att hålla påsarna och kärlen så fräscha som möjligt.

Blött matavfall

Om ditt matavfall är väldigt blött, är det bra om matavfallet får rinna av i vasken innan det läggs i matavfallspåsen.

Låt luften komma in

Matavfallspåsarna är väldigt tåliga mot fukt men behöver ordentligt med luft. Låt påsen sitta i den behållare du fått av oss. Behållaren gör att luften även kommer in underifrån och då håller påsen bättre.

Sommar och varmt

På sommaren är det viktigt att byta dina påsar ofta och se till att matavfallet håller sig så torrt som möjligt. Varma sommardagar är det också viktigt att sopkärlet står så skuggigt som möjligt. Rengör kärlet emellanåt, använd såpa eller diskmedel och spola sedan ur det.

Det luktar illa

Illaluktande matavfall som exempelvis fiskrens och skal från skaldjur kan, efter att det har fått rinna av, lindas in i hushålls- eller tidningspapper. Det går också bra att frysa in påsen med fiskrens och skal och sedan lägga matavfallspåsen i kärlet dagen innan tömning. På sommaren kan det vara bra att lägga lite extra tidningspapper i botten på matavfallspåsen för att förhindra lukt och eventuella flugor.

Inga plastpåsar

Matavfall ska endast slängas i de bruna papperspåsarna för matavfall. Lägg aldrig ditt matavfall i en plastpåse eller bioplastpåse eftersom dessa förstör rötningsprocessen i biogasanläggningen.