Varningstriangel

Just nu: Försening tömning fritidsabonnmenang

Hittade du inte det du sökte?
Testa att formulera om din fråga 🙂
Eller kontakta oss direkt.

 

KUNDTJÄNST
Öppet: Mån-fre kl 9-12
Telefon: 044-13 54 00
E-mail: renhallningen@kristianstad.se

 

Sticklingar – återbruk i dess renaste form!

Hem » Sticklingar – återbruk i dess renaste form!

Att dela sticklingar är populärare än någonsin. Att odla är att skapa och växter är den perfekta inredningsdetaljen. Ett enkelt, hållbart och hälsofrämjande sätt att förnya i hemmet. Med krukor i nya färger, mönster eller uttryck blir förvandlingen ännu större och det bästa är att det inte behöver kosta något. Så, låt dig inspireras och gör dig eller din nästa glad. Kanske med en stickling från ett palettblad.

🌱Med enkla knep, lite fantasi och återbruk av både växter och gammal beprövad kunskap kan vi få hela hemmet att andas nytt, utan att behöva spendera många kronor eller fresta på jordens resurser. Vi snackar gröna upplevelser och miljövänlig inredning i stort sett helt utan konsumtion.

När en stickling tas från en växt måste den få rota sig. Det kan göras antingen i vatten eller direkt i planteringsjord. För att kunna bli stora växter bör de förr eller senare hamna i en kruka med jord. Med lite lecakulor i botten på krukan dräneras överflödig fukt i jorden som omsluter och ger näring till nykomlingen.  

Monstera, elefantöra och palettblad är några exempel på växter som är både vackra att titta på och tacksamma att plocka sticklingar från. Aloe vera är också en perfekt sticklingsväxt som dessutom renar luften och bidrar till ett bättre inomhusklimat. 

Att påta med fingrarna i planteringsjord är en speciell, härlig och nästan lite terapeutisk känsla. Dessutom gör mikroberna i jorden gott. Inte bara för växten som hamnar däri, utan även för oss människor. Vi blir faktiskt lite gladare av att påta. Fantastiskt, eller hur? 

När de planterade sticklingarna rotat sig och efter ett tag växt sig större, kan proceduren med att plocka och dela sticklingar upprepas i en ny loop i det gröna evighetsmaskineriet. Som en länk mellan vänner, grannar och generationer. Ett enkelt och vackert sätt att påminnas om varandra, viktigare än någonsin i dessa tider. För när vi delar en stickling med någon annan, delar vi inte bara en växt. Vi delar en historia. 

Pynta krukor:

På instagramkontot @ekotipset fick vi tips om hur man kan förvandla tomma glas- och plåtburkar, muggar och gamla krukor till att bli fönsterkarmens nya megastjärnor. Det enda som behövs är några skvättar överbliven färg, helt vanlig bikarbonat och en pensel eller två.

Bikarbonaten blandas i färgen för att göra den mattare och lättare att fästa. Därefter är det bara att måla, låta torka och voilà, en hel uppsättning nya krukor!

Fyll sedan med jord för att så ett frö, eller varför inte plantera en stickling. 

🌱💚Hoppas att du känner dig inspirerad att återbruka och återkruka!

Tillbaka till bloggen