Varningstriangel

Just nu: Försening tömning fritidsabonnmenang

Hittade du inte det du sökte?
Testa att formulera om din fråga 🙂
Eller kontakta oss direkt.

 

KUNDTJÄNST
Öppet: Mån-fre kl 9-12
Telefon: 044-13 54 00
E-mail: renhallningen@kristianstad.se

 

Häng med sopbilen på landsbygden

Hem » Häng med sopbilen på landsbygden

Munzer trivs nära naturen

Vi parkerar i Norra Åsum vid Killergårdarna. När vi närmar oss sopbilen skrålar musiken ut genom fönstren. Musiken sänks och Munzer kliver ut ur sopbilen med ett leende. Han har arbetat på Renhållningen i två år nu. 2015 kom han till Sverige ifrån Syrien där han arbetade som lärare.

Utbildningen för att bli lärare här i Sverige var längre än vad det fanns tid för berättar Munzer, som ville hitta ett arbete direkt. Han utbildade sig till lastbilschaufför och efter att ha kört lastbil i några år för olika verksamheter blev han renhållningsarbetare här på Renhållningen 2021. Munzer hämtar avfall i utkanten av stan och på landsbygden.

”Om vi inte tar hand om avfallet, vem ska då göra det. Det jag gör i mitt jobb påverkar miljön och mina barns framtid.”

Han kör ensam på sin tur och både det och att omges av vacker natur verkar vara något han verkligen trivs bra med.

– Ja, jag kan lyssna på musik när jag kör och jag älskar naturen! I min familj i Syrien är de flesta akademiker, men vi jobbar alla som bönder på somrarna.

Är det närheten till naturen som är det bästa med ditt jobb?

-Det är en del av det, men jag skulle säga att det bästa är att jag gör en tjänst för samhället. Jag får i mitt jobb ge tillbaka något till samhället.

Så fint! Vill du berätta lite mer om hur du tänker kring det?

-Jag tänker så här. Om vi inte tar hand om avfallet, vem ska då göra det. Det jag gör i mitt jobb påverkar miljön och mina barns framtid. Jag gör det här för dem. Munzer tar ett djupt andetag och fortsätter:

-Jag kom till Sverige, från ett krigsdrabbat Syrien 2015. Jag har fortfarande kvar mina föräldrar och mycket släkt där och har inte träffat dem sedan dess. En dag vill jag åka tillbaka dit, säger han och ler. Jag är så tacksam för det jag har idag och så länge jag är här vill jag göra det bästa jag kan för mig, för min familj och för samhället.

-Han ställer tillbaka tunnan där han hämtat den och vi går tillbaka in i bilen. Munzer fortsätter:

-Jag ville starta mitt liv här i Sverige direkt. Så jag satte i gång med SFI och utbildning för att snabbt kunna börja arbeta. Jag vill vara en god förebild för mina barn och visa dem att det är viktigt att vi arbetar tillsammans. Jag är renhållningsarbetare och jag renar miljön som en tjänst för samhället!

Hur blir du bemött av invånarna när du är ute och arbetar?

-För det mesta väldigt bra! Jag ser det som att vi utför en tjänst och jag försöker visa dem jag träffar, där det har sorterats fel, hur det ska vara. De flesta blir jättetacksamma och lär sig.

Vad finns det för utmaningar i arbetet då?

-På vintern kan såklart väglaget vara en utmaning. Vägarna hålls ju inte efter lika bra här ute som inne i stan. Och att vi inte har toa i bilen säger han och skrattar.

Vi vinkar av Munzer och tackar för ett fint samtal.