Varningstriangel

Just nu: Försening tömning fritidsabonnmenang

Hittade du inte det du sökte?
Testa att formulera om din fråga 🙂
Eller kontakta oss direkt.

 

KUNDTJÄNST
Öppet: Mån-fre kl 9-12
Telefon: 044-13 54 00
E-mail: renhallningen@kristianstad.se

 

Det ska vara lätt att göra rätt

Hem » Det ska vara lätt att göra rätt

Förändringar för insamling av förpackningar

Ungefär två tredjedelar av alla förpackningar återvinns till nya produkter – men en tredjedel hamnar fortfarande i restavfallet. En återvunnen plastförpackning ger hälften så stort klimatavtryck som en som förbränns!

För att öka materialåtervinningen och göra insamlingen smidigare införs nu nya regler i Sverige. Från den 1 januari 2024 kommer kommunerna att ansvara för att samla in förpackningar från hushållen. Från den 1 januari 2027 ska insamlingen ske fastighetsnära. Här i Kristianstad har vi ett litet försprång då vi redan på frivillig basis under åren 2017 och 2018 införde fyrfacksinsamling för villor och fritidshus.

Sedan 1994 har de företag som tillverkar förpackningar varit ansvariga för både insamling och återvinning av förpackningar. När detta ändras kommer producenterna fortfarande att ha ansvar för att förpackningarna återvinns. Men nu blir det alltså kommunernas ansvar att se till att alla hushåll kan sortera sina förpackningar hushållsnära och att samla in dem.

Varför införs kommunalt insamlingsansvar

När kommunerna tar över hela insamlingsansvaret blir det möjligt att samordna insamling av förpackningar och tidningar med mat- och restavfall. Det är också ett steg i rätt riktning för att möta de krav och mål som EU har satt upp kopplat till materialåtervinning. Men det finns fortfarande mycket som måste åtgärdas. Framförallt är det många lägenheter som ännu inte har fastighetsnära insamling.

Tidsplan för fastighetsnära insamling av förpackningar

  • 1 januari 2024: Kommunerna får ansvaret för insamling av förpackningar från hushåll genom fastighetsnära insamling eller lättillgängliga insamlingsplatser. Kommunerna ska då också erbjuda separat insamling av matavfall från hushåll, vilket vi i Kristianstad införde redan i mitten av 1990-talet.
  • 1 januari 2026: Kommunerna ska ordna separat insamling av förpackningar på torg och i parker samt andra populära platser där kommunen har renhållningsansvar enligt gaturenhållningslagen.
  • 1 januari 2027: Kommunerna ska ordna separat insamling av förpackningar fastighetsnära och från verksamheter som är samlokaliserade med hushåll och som anmält att man vill ha kommunal insamling. Kommunerna ska också ordna med insamling av skrymmande förpackningar vid lättillgängliga insamlingsplatser, likt de obemannade återvinningsstationer som finns idag.

Vilka förpackningar gäller det?

Den nya förpackningsförordningen gäller kartong- och pappersförpackningar, plast- och metallförpackningar samt förpackningar av färgat och ofärgat glas från hushåll.

Från och med 2024 får kommunerna också ansvar för att samla in träförpackningar och övriga förpackningar av textil, keramik och porslin via de bemannade återvinningscentralerna.

Från och med 2027 ska kommunerna även erbjuda insamling av skrymmande förpackningar av plast, papper och kartong på lättillgängliga insamlingsplatser. Det betyder att man inte alltid ska behöva åka till återvinningscentralen för att lämna de förpackningar som inte får plats i sopkärlet hemma.

Vad händer med återvinningsstationerna när fastighetsnära insamling införs?

Återvinningsstationerna, är alltså de obemannade containrarna för insamling av förpackningar som Förpackningsinsamlingen (fti) till och med 2023-12-31 har ansvar för. 2024-01-01 tas de över av kommunerna. Till dess att den fastighetsnära insamlingen är utbyggd kommer återvinningsstationerna att finnas kvar, kanske även därefter för insamling av skrymmande förpackningar och som ett komplement till den fastighetsnära insamlingen.

Varför är det viktigt att återvinna förpackningar?

När man materialåtervinner en plastförpackning halveras klimatavtrycket jämfört med om den slängs i soppåsen för restavfall som går till förbränning. Hälften av all plast vi konsumerar slängs idag som restavfall istället för i kärlet för plaståtervinning.Om varje svenskt hushåll återvinner en extra plastförpackning i månaden kan koldioxidutsläppen minska med motsvarande utsläpp från 1 200 bensindrivna bilar per år.

När man materialåtervinner en plastförpackning halveras klimatavtrycket jämfört med om den slängs i soppåsen för restavfall som går till förbränning – det är därför det är så viktigt att sortera sitt avfall. Idag slängs hälften av all plast i restavfallet i stället för i kärlet för återvinning av plastförpackningar. Det leder till onödiga klimatutsläpp. Om varje svenskt hushåll återvinner en extra plastförpackning i månaden kan koldioxidutsläppen minska med motsvarande utsläpp från 1 200 bensindrivna bilar per år.

Och visste du …

… att papper kan bli nytt papper upp till sju gånger och glas- och metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst? Det är återigen därför det är så viktigt att vi återvinner förpackningar i stället för att slänga dem i restavfallet.