Varningstriangel

Just nu: Försenad tömning Kärl 2 vid fritidshus

Hittade du inte det du sökte?
Testa att formulera om din fråga 🙂
Eller kontakta oss direkt.

 

KUNDTJÄNST
Öppet: Mån-fre kl 9-12
Telefon: 044-13 54 00
E-mail: renhallningen@kristianstad.se

 

Trädgårdsavfall

Hem » Sortering » Trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall

Fallna löv, gräsklipp, fallfrukt, häckklipp och ogräs blir till näringsrik jord om du komposterar det hemma. Vill du hellre att vi ska ta hand om ditt trädgårdsavfall kan du lämna det kostnadsfritt inom ramen för dina årliga besök på våra bemannade återvinningscentraler eller få det hämtat mot en avgift.

På återvinningscentralen lägger du ris och grenar i en särskild hög om det är större än 1 cm i diameter. Då kan det flisas och eldas i ett fjärrvärmeverk så att energin tas tillvara på ett bättre sätt. Annat trädgårdsavfall komposteras och blir till jord. På våra återvinningscentraler kan du köpa färdiga blandningar av kompostjord i säck eller i lösvikt.

När graderna går ner kan ditt trädgårdsavfall frysa fast i kärlet. Har du mycket gräsklipp eller nedfallna löv kan du hjälpa oss genom att:

1. Ställa in kärl under tak t.ex. carport eller förråd  (glöm inte att kärlet skall vara framme senast kl 06:00 på tömningsdagen)

2. Om det finns möjlighet, lägg lite grenar i botten av kärlet innan du slänger gräsklipp/löv.

3. Ställ gärna kärlet på en solig plats om det går.

Kompostering och eldning av trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall från fastigheten får komposteras på fastigheten utan särskild anmälan. För eldning av trädgårdsavfall hänvisar vi till mer information på Kristianstads kommuns hemsida och till Naturvårdsverkets nya bestämmelser kring eldning av trädgårdsavfall på tomten.

Invasiva växter

Så tar du hand om invasiva växter

Invasiva främmande arter är växter som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och tränger ut inhemska arter. De är det största hotet mot biologisk mångfald, men också mot jordbruk och skogsbruk samt kan påverka vår hälsa och orsaka kostnader för enskilda och för samhället. Därför är det viktigt att de hanteras på rätt sätt. För att förhindra spridning, rekommenderar Naturvårdsverket att de förbränns och absolut inte komposteras, därför får du inte lägga växtavfall från invasiva arter i kärlet för trädgårdsavfall eller bland komposterbart trädgårdsavfall på ÅVC.

Sjuk växtlighet, så som smittad buxbom, och invasiva främmande arter som till exempel jättebalsamin, parkslide, kanadensiskt gullris, sidenört och jätteloka, ska alltid transporteras och slängas förpackat i plastsäckar. Små mängder kan slängas förslutet i dubbla plastpåsar i restavfallet. Vi har en särskild liten container för invasiva växter på Returum återvinningscentral och på återvinningscentralerna i Åhus, Tollarp och Arkelstorp. Tänk på att aldrig transportera invasiva växter löst.

Läs mer om invasiva växter på Naturvårdsverkets hemsida

FILM: Invasiva arter – Så tar du hand om avfallet | Naturvårdsverket

GUIDE: Råd om hur du hindrar spridning av invasiva främmande arter i och från din trädgård

Vad vill du slänga?