Varningstriangel

Just nu: Försenad tömning Kärl 2 vid fritidshus

Varningstriangel

Just nu: Försening Kärl 1 Vånga med omnejd

Hittade du inte det du sökte?
Testa att formulera om din fråga 🙂
Eller kontakta oss direkt.

 

KUNDTJÄNST
Öppet: Mån-fre kl 9-12
Telefon: 044-13 54 00
E-mail: renhallningen@kristianstad.se

 

Lektionsmaterial

Hem » Miljöpedagogik » Lektionsmaterial

Lek och lär med Renhållningen

Vill du lyfta in läran om avfallshantering, miljö och hållbarhet i ditt klassrum? Här har vi samlat våra bästa lektionstips.

Våra lektionstips ska fungera som ett stöd i skapandet av egna lektioner – som ett underlag för lärare och pedagoger i arbetsvardagen och lektionsplaneringen.

Vi har börjat bygga upp vår bank med lektionsmaterial för åk f-2. Detta material är länkat till vår egna barnbok Mika & Humlan, som ni kan läsa mer om här.

Vi har också material där de yngsta kan måla och klura tillsammans med våra SOProbotar.

Vi önskar er mycket nöje och hoppas vi kan inspirera er till att arbeta roligt och hållbart!

Sopsortering och återvinning

Lär känna och sortera med våra SOProbotar, läs och lär med Sorteringsplanschen eller skapa er egna avfallstrappa och sorteringssystem i klassrummet.

Återbruka – köp mindre ❤ använd mer!

Att sortera och återvinna sitt avfall är toppen. Men att återanvända och minska sitt avfall är ännu bättre! Upptäck potentialen i det material som finns hemma eller på skolan och våga vara kreativ – börja förlänga, istället för att slänga. Tillsammans kan vi göra något nytt av de som tidigare känts gammalt. Häng med, vi lovar det blir kul!

Dela mera!

Något som är gammalt för en person kan kännas nytt för någon annan! Många av oss har nog både kläder och prylar som vi växt ur, inte är så förtjusta i eller helt enkelt glömt att vi ens hade. Tänk om alla prylar och kläder istället kan komma till användning hos och glädja någon annan? 

Samma gäller när vi själva är sugna på något nytt. Då kan det vara en god idé att först se om någon i ens närhet vill sälja eller låna ut precis det man behöver. Det finns annars många roliga loppis man kan gå på, välsorterade second hand butiker och riktigt bra köp och sälj sidor på internet och social media.

Ät mer, släng mindre

Ett bra sätt att vara mer miljösnäll är att slänga mindre av maten vi köper hem eller odlar! Tillsammans kan vi handla smartare och se till att rädda maten i kylen och skafferiet innan den blir för gammal och behöver slängas. YEY för matavfall som blir till biogas och biogödsel – men NEY till onödigt matsvinn.

Klara, färdiga… plocka!

När vi tar hand om våra sopor på ett bra sätt och sopsortera så kallas soporna för avfall. Avfall är en resurs, något vi kan skapa nya grejer av. Men när sopor hamnar på fel plats, som ute i naturen, kallas det för skräp. Det vanligast skräpet som hamnar på våra gator och i naturen är cigarettfimpar, tuggummi, snusprillor och engångsförpackningar av olika slag.

När skräpet väl hamnat ute i naturen blir det oftast kvar där. Vad som händer med skräpet beror på vilket material det är. Vissa skräp bryts ner och blir till små små bitar, vissa försvinner helt och andra kommer finnas kvar för alltid. Testa själva!

Koppling till läroplanen (Lgr 11)

Våra lektionstips är framtagna med utgångspunkt i Lgr 11. Allt material är fritt att använda och anpassa till sin egna lektionsplanering!

I de förkortade dokumenten nedan hittar du utdrag från del 1, 2, 3 och 5 i läroplanen som berör våra olika lektionstips. Du skapar kopplingen själv utefter hur du valt att lägga upp din lektion/aktivitet.

Kom och hälsa på!

Boka studiebesök