Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring).
Rädda matresterna och tävla med ditt bästa recept! Den 1 oktober drar årets upplaga av Resterkocken igång.
Resterkocken är tävlingen som inspirerar dig att tänka nytt om rester och minska ditt matsvinn. Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen som passerat bäst-före-datum eller frukten och grönsakerna som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – kanske är du kökets mästare och skolans nästa stora resterkock?
Tävlingen uppmuntrar barn och unga till kreativa sätt att ta tillvara rester och livsmedel som närmar sig eller har passerat bäst-före-datum. Samtidigt ges chansen att vinna fina priser, där första pris är 10 000 kr till klasskassan. Genom att öka kunskapen om hur vi bäst tar tillvara vår mat kan vi tillsammans minska matsvinnet!
Visste du detta om matsvinn:
- De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
- Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.
Vem kan delta och hur:
Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en Resterkock.
Priser:
Vinnarna i två kategorier (F-6 och 7-9) får 10 000 kronor till klasskassan. Bidrag på plats 2-10 belönas med 2 000 kronor, och det bidrag som får flest hjärtröster vinner 1 000 kronor.
Tävlingen pågår varje år 1 oktober – 1 december.
Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad kommuner.