Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring).
I Kristianstads kommun ska alla sortera sitt matavfall. Det ska läggas separat i den bruna matavfallspåsen för att samlas in. Här kommer de bästa tipsen på hur du kan hålla påsarna och kärlen så fräscha som möjligt.
Låt matavfallet rinna av
Om ditt matavfall är väldigt blött, är det bra om matavfallet får rinna av i vasken innan det läggs i matavfallspåsen.
Låt luften komma in
Matavfallspåsarna är väldigt tåliga mot fukt men behöver ordentligt med luft. Låt påsen sitta i den behållare du fått av oss. Behållaren gör att luften även kommer in underifrån och då håller påsen bättre.
Håll matavfallet torrt och svalt
På sommaren är det viktigt att byta dina påsar ofta och se till att matavfallet håller sig så torrt som möjligt. Varma sommardagar är det också viktigt att sopkärlet står så skuggigt som möjligt. Rengör kärlet emellanåt, använd såpa eller diskmedel och spola sedan ur det.
Undvik lukt
Illaluktande matavfall som exempelvis fiskrens och skal från skaldjur kan, efter att det har fått rinna av, lindas in i hushålls- eller tidningspapper. Det går också bra att frysa in påsen med fiskrens och skal och sedan lägga matavfallspåsen i kärlet dagen innan tömning. På sommaren kan det vara bra att lägga lite extra tidningspapper i botten på matavfallspåsen för att förhindra lukt och eventuella flugor.
Inga plastpåsar
Matavfall ska endast slängas i de bruna papperspåsarna för matavfall. Lägg aldrig ditt matavfall i en plastpåse eller bioplastpåse eftersom dessa förstör rötningsprocessen i biogasanläggningen.