Varningstriangel

Just nu: Försening tömning fritidsabonnmenang

Hittade du inte det du sökte?
Testa att formulera om din fråga 🙂
Eller kontakta oss direkt.

 

KUNDTJÄNST
Öppet: Mån-fre kl 9-12
Telefon: 044-13 54 00
E-mail: renhallningen@kristianstad.se

 

Från 2024-01-01 höjs avfallstaxan

Hem » Från 2024-01-01 höjs avfallstaxan

Utvecklingen i omvärlden och kraftig inflation har gjort att kostnaderna drivits upp inom i princip alla delar av den kommunala avfallsverksamheten, bland annat för drivmedel, räntor och energi. Det här har nu lett till beslut om en taxehöjning.

Avgifterna för insamling av mat- och restavfall har, liksom grundavgifterna för samtliga hushåll och verksamheter, varit oförändrade sedan den 1 januari 2021. Avgiften för slamtömning justerades senast 1 januari 2023. För villor och fritidshus har de rörliga avgifterna för fyrfackskärl varit oförändrade ända sedan den 1 april 2017, men nu har det alltså blivit dags för en höjning i taxan.

Vad innebär det för ett villahushåll?

För ett villahushåll innebär taxehöjningen att grundavgiften och den rörliga avgiften för ett abonnemang med 2 stycken fyrfackskärl höjs med totalt 240 kr per år till 3 000 kr per år. Det innebär en höjning med 20 kr per månad.

Vad blir kostnaden för slamtömning?

När det gäller slamtömning innebär taxehöjningen en ökning med 155 kr per tömning för en slamavskiljare på 0–4,5 kbm, vilket är den absolut vanligaste storleken.

Vad innebär det för flerbostadshus, radhus-/kedjehusområden med miljörum?

För flerbostadshus blir den totala höjningen (grundavgift och rörlig avgift) ungefär 10 kr per hushåll och månad, beroende på hur många hushåll som är knutna till avfallslösningen. Samtidigt minskar kostnaden med ungefär lika mycket för de hushåll som redan har fastighetsnära insamling av förpackningar, då denna tjänst blir gratis från årsskiftet när kommunen tar över ansvaret för förpackningsinsamlingen. Totalt sett blir alltså kostnaden ungefär densamma som idag för de fastighetsägare som redan har hämtning av förpackningar vid fastigheten.

Saknar ni fastighetsnära förpackningsinsamling?

I bostadsområden som ännu inte har några kärl för sortering av förpackningar är fastighetsägaren välkommen att kontakta Renhållningen, så hjälper vi till att hitta en lösning. Vid införande av fastighetsnära förpackningsinsamling ökar vanligtvis sorteringen av förpackningar. Då minskar samtidigt mängden restavfall och ett billigare abonnemang för restavfall kan ofta väljas. Som boende i lägenhet kan du därmed hjälpa din fastighetsägare att hålla ned avfallskostnaderna genom att sortera så noga som möjligt!

Läs mer om ny taxa och nya lagkrav